Od osnivanja Hrvatskog savez sportske rekreacije „Sport za sve“ 1991.godine održavaju se slijedeće tradicionalne nacionalne priredbe:

a) OŽUJSKI SUSRETI ŽENA REKREATIVKI HRVATSKEozujski1

 Organiziraju se tijekom mjeseca ožujka u turističkim destinacijama na moru. Susreti žena traju od četvrtka do nedjelje, sa raznovrsnim programima vježbanja aerobike, pilatesa i sl., zabavno rekreacijskim natjecanjima i zabavnim večernjim programom. Sudjeluje 300-400 žena iz više od 20-tak gradova ili sredina.

stol.tenisb) REKREACIJSKI FESTIVAL U STOLNOM TENISU HRVATSKE

Prvih sedam festivala (od 2000. do 2006.godine) održano je u Malom Lošinju u sklopu Festivala rekreacijskog kuglanja (domaćin:Društvo športske rekreacije Mali Lošinj). Festival se od 2007.godine održava u Osijeku, organizator je Gradski savez za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ Osijek, u velikoj sportskoj dvorani „Jug“. Sudjeluje od 80-100 rekreativaca iz Hrvatske, natjecanje se provodi u jednom danu (nedjelja), tijekom mjeseca svibnja, pojedinačnai ekipna natjecanja u pet dobnih kategorija.

c) FESTIVALI I MANIFESTACIJE SPORTSKE REKREACIJE OSOBA STARIJE DOBIstari

Savez je u suradnji sa Domovima za starije i nemoćne osobe organizira od Hrvatski festival sportske rekreacije osoba starije dobi, na kojima  sudjelovuje od 600 do 1.500 osoba starijih dobi iz 60-tak domova, gerontoloških centara, udruga, klubova,  matica osoba stararije dobi i ostalih udruga sportske rekreacije koje imaju u svom programu aktivnosti osoba starije dobi.

 Program Festivala sadržava prikaz grupa redovnog tjelesnog vježbanja osoba starije dobi, plesni program, prigodna sportsko rekreacijska natjecanja i okrugli stol – skup stručnjaka različitih profila koji se bave područjem aktivnosti i problematike osoba starije dobi. Osim ovog Festivala u organizaciji različitih udruga ili Domova organiziraju se manifestacije za osobe starije dobi sa različitim zabavnim, kulturnim i sportsko-rekreacijskim programima na nacionalnoj ili lokalnoj razini.

svjetskid) SVJETSKI DAN SPORTA

TAFIS-a, svjetska asocijacija „Sporta za sve“ organizira Svjetski dan sporta zapravo Challange day – Dan izazova, jednu od najmasovniju međunarodno sportsko rekreacijsku manifestaciju u kojoj sudjeluje 50-tak zemalja svijeta. Obilježava se svake godine posljednje srijede u mjesecu svibnju. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko rekreacijskih aktivnosti. Da bi se pobudilo veće zanimanje, TAFISA organizira međunarodno natjecanje gradova, razvrstanih u kategorije prema broju stanovnika. Cilj je obuhvatiti aktivnošću što veći postotak građana u odnosu na ukupnu populaciju građana. Svaki prijavljeni grad u toj međunarodnoj konkurenciji dobiva od TAFISA-e i svog partnera-grad. U Hrvatskoj su u međunarodnoj konkurenciji najčešće sudjelovali gradovi: Sisak, Osijek, Mali Lošinj, Zagreb, Medulin,  Varaždin, Čakovec, Pula i Poreč, dok se u domaćoj konkurenciji ovaj „Dan“ obilježava u još 15-tak gradova ili sredina.

nogomete) FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE HRVATSKE

Provodi se u drugoj polovici mjeseca svibnja. Održava se uz sudjelovanje rekreativaca iz 20-tak gradova ili sredina. Festival sadrži program 14 klasičnih sportsko rekreacijskih natjecanja u raznim disciplinama i dobnim kategorijama, te večernji zabavni program sa glazbom.

biciklif) FESTIVAL BICIKLISTIČKE REKREACIJE HRVATSKE

Provodi se početkom mjeseca lipnja. Trodnevni program Festivala biciklizma pripremljen je za predškolsku djecu i dječje vrtiće, školsku djecu osnovnih i srednjih škola, odrasle građane, te posebno programi za djecu sa poteškoćama u razvoju i za osobe sa invaliditetom. Program sadrži biciklističke poligone spretnosti, vožnje odabranim biciklističkim stazama tzv. rutama (npr.„Drava route“- 15, 30, 50 i 75 km)). Na Festivalu nema pobjednika, svi sudinici dobivaju medalje ili diplome za sudjelovanje.

Više...