Od osnivanja Hrvatskog savez športske rekreacije „Šport za sve“ 1991.godine održavaju se slijedeće tradicionalne nacionalne priredbe:

a) OŽUJSKI SUSRETI ŽENA REKREATIVKI HRVATSKEozujski1

 Organiziraju se tijekom mjeseca ožujka u turističkim destinacijama na moru. Susreti žena traju od četvrtka do nedjelje, sa raznovrsnim programima vježbanja aerobike, pilatesa i sl., zabavno rekreacijskim natjecanjima i zabavnim večernjim programom. Sudjeluje 300-400 žena iz više od 20-tak gradova ili sredina.

stol.tenisb) REKREACIJSKI FESTIVAL U STOLNOM TENISU HRVATSKE

Prvih sedam festivala (od 2000. do 2006.godine) održano je u Malom Lošinju u sklopu Festivala rekreacijskog kuglanja (domaćin:Društvo športske rekreacije Mali Lošinj). Festival se od 2007.godine održava u Osijeku, organizator je Gradski savez za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ Osijek, u velikoj sportskoj dvorani „Jug“. Sudjeluje od 80-100 rekreativaca iz Hrvatske, natjecanje se provodi u jednom danu (nedjelja), tijekom mjeseca svibnja, pojedinačnai ekipna natjecanja u pet dobnih kategorija.

c) FESTIVALI I MANIFESTACIJE SPORTSKE REKREACIJE OSOBA STARIJE DOBIstari

Savez je u suradnji sa Domovima za starije i nemoćne osobe organizira od Hrvatski festival sportske rekreacije osoba starije dobi, na kojima  sudjelovuje od 600 do 1.500 osoba starijih dobi iz 60-tak domova, gerontoloških centara, udruga, klubova,  matica osoba stararije dobi i ostalih udruga sportske rekreacije koje imaju u svom programu aktivnosti osoba starije dobi.

 Program Festivala sadržava prikaz grupa redovnog tjelesnog vježbanja osoba starije dobi, plesni program, prigodna sportsko rekreacijska natjecanja i okrugli stol – skup stručnjaka različitih profila koji se bave područjem aktivnosti i problematike osoba starije dobi. Osim ovog Festivala u organizaciji različitih udruga ili Domova organiziraju se manifestacije za osobe starije dobi sa različitim zabavnim, kulturnim i sportsko-rekreacijskim programima na nacionalnoj ili lokalnoj razini.

svjetskid) SVJETSKI DAN SPORTA

19.godina TAFIS-a, svjetska asocijacija „Sporta za sve“ organizira Svjetski dan sporta zapravo Challange day – Dan izazova, jednu od najmasovniju međunarodno sportsko rekreacijsku manifestaciju u kojoj sudjeluje 50-tak zemalja svijeta. Obilježava se svake godine posljednje srijede u mjesecu svibnju. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko rekreacijskih aktivnosti. Da bi se pobudilo veće zanimanje, TAFISA organizira međunarodno natjecanje gradova, razvrstanih u kategorije prema broju stanovnika. Cilj je obuhvatiti aktivnošću što veći postotak građana u odnosu na ukupnu populaciju građana. Svaki prijavljeni grad u toj međunarodnoj konkurenciji dobiva od TAFISA-e i svog partnera-grad. U Hrvatskoj su u međunarodnoj konkurenciji najčešće sudjelovali gradovi: Sisak, Osijek, Mali Lošinj, Zagreb, Medulin,  Varaždin, Čakovec, Pula i Poreč, dok se u domaćoj konkurenciji ovaj „Dan“ obilježava u još 15-tak gradova ili sredina.

nogomete) FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE HRVATSKE

Provodi se u drugoj polovici mjeseca svibnja. Održava se uz sudjelovanje rekreativaca iz 20-tak gradova ili sredina. Festival sadrži program 14 klasičnih sportsko rekreacijskih natjecanja u raznim disciplinama i dobnim kategorijama, te večernji zabavni program sa glazbom.

biciklif) FESTIVAL BICIKLISTIČKE REKREACIJE HRVATSKE „Biciklom po Podravini“

Provodi se početkom mjeseca lipnja. Domaćin i organizator je Old timer klub „Biciklin“ iz Koprivnice. Trodnevni program Festivala biciklizma pripremljen je za predškolsku djecu i dječje vrtiće, školsku djecu osnovnih i srednjih škola, odrasle građane, te posebno programi za djecu sa poteškoćama u razvoju i za osobe sa invaliditetom. Program sadrži biciklističke poligone spretnosti, vožnje odabranim biciklističkim stazama tzv. rutama (npr.„Drava route“- 15, 30, 50 i 75 km)). Na Festivalu nema pobjednika, svi sudinici dobivaju medalje ili diplome za sudjelovanje. U sklopu Festivala održavaju se razna popratna događanja na temu biciklizma kao npr. „Okrugli stol stručnjaka“, obilježavanje „Dana bicikla i biciklizma grada Koprivnice“„Bicikl bal“, izložbe starih bicikala i tome sl. Na Festivalu u programu tradicionalno sudjeluju old timeri iz klubova Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

g) LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA HRVATSKE

Organizator je Hrvatski kineziološki savez u suradnji sa pokroviteljima. Traje četiri do pet dana u drugom dijelu mjeseca lipnja, a održava se u različitim gradovima na moru, najčešće je do sada bila organizirana u Rovinju i Poreču. Sudjeluje 300-400 sudionika-kineziologa iz cijele Hrvatske. Svake godine „Škola“ ima određenu aktualnu stručnu temu, na njoj se prezentiraju glavni referat, koreferati i priopćenja po tematskim cjelinama. Stručni radovi tiskaju se u Zborniku radova. Rad „Škole“ zamišljen je i kao radionica u kojoj će svaki stručnjak moći pokazati svoja postignuća ili rad u području edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije.

h) HRVATSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE NA SELUselo

Održava se svake godine u drugoj seoskoj sredini u 10-tak županija. Na Festivalu sudjeluje 8-14 ekipa - sela, a natjecanja se provode u 10-12 drevnih sportskih disciplina, sudjeluje 300-500 sudionika-natjecatelja. Festivali su prvih godina imali i glazbeni plesni program folklora. Nakon podjele nagrada organizira se večernji program tzv. „narodnog veselja“ i druženje sudionika uz glazbu i ples.

tenisi) „TREF“

Program održava tradiciju uspješnog održavanja teniskog natjecanja pod nazivom TREF (teniski rekreativni europski festival) koji se održava u TN Villas Rubin u Rovinju. Sudionicima se nudi dodatni kuturni, turistički i gastronomski program. TREF se održava u vrijeme i u sklopu Rovinjskih svečanosti u Rovinju, kada su na programu proslava Dana grada Rovinja, proslava Dana Sv.Eufemije zaštitnice grada i mnoga druga kulturna, etnološka, gastronomska i tradicionalna događanja.

badminton

 

j) HRVATSKI FESTIVAL REKREATIVACA U BADMINTONU

Organizira se od 2008.godine u Opatiji, krajem mjeseca rujna ili početkom listopada, traje jedan dan. Domaćin-organizator je Klub za športsku rekreaciju „Gorovo“ Opatija. Sudjeluje 80-100 natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji u kategorijama muški (-40 i +40g.) i žene (-40 i +40 g.). Popratna su i natjecanja za umirovljenike i školsku djecu. Održava se u sportskoj dvorani „Gorovo-Opatija“ na devet terena.

kuglanjek) REKREACIJSKI FESTIVAL U KUGLANJU HRVATSKE

Organizira se tradicionalno u Malom Lošinju, a domaćin je Društvo športske rekreacije „Lošinj“ iz Malog Lošinja. Posljednjih godina održavao se na novoj četverostaznoj kuglani „Veli žal“ u Sunčanoj uvali. Manifestacija traje tri dana od četvrtka do nedjelje, početkom mjeseca listopada, a natjecanja rekreativaca – kuglaša su ekipna i pojedinačna u muškoj i ženskoj konkurenciji.

pjeaenje

 

l) SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA

Svjetska asocijacija „Sporta za sve“ TAFISA promovira i organizira ovaj Dan kao jednu od najznačajnijih svjetskih manifestacija u koju se aktivno uključuje veliki broj zemalja svijeta. Manifestacija se organizira tijekom mjeseca listopada  u vikend dane, a TAFISA proglasi i službeni datum za pojedinu godinu. Manifestacija potiče ekološku svijest o potrebi očuvanja prirode, a sa druge strane propagira pješačenje kao učinkovit i jeftin oblik fizičke aktivnosti, namijenjen osobama svih životnih dobi. Organizacije sportske rekreacije organiziraju obilježavanje ovog Dana programom pješačenja u prirodi do planinskih vrhova, izletišta ili pješačkim turama određenih ruta. Često se organiziraju dodatni zabavno rekreacijski programi na odredištu pješačenja. U Hrvatskoj se ovaj Dan najčešće organizira u Puli (RSD Uljanik, KRUPP Pula), Malom Lošinju, Samoboru, Osijeku, Zagrebu, Kninu, Zadru, Ogulinu, Međimurju (Mala Subotica, Pribislavec, Kotoriba, Plešivica, Dragoslavec Breg, Sv.Juraj na Bregu i dr.). Moto akcije može biti: „Volim hodanje, pješačenje, planinarenje i sl.“ ili smjernice za organizatore „Dobro izabrana staza za pješačenje s laganim tempom i prekrasnim okruženjem“.

 oujskim) HRVATSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE ŽENA

Održava se u jednom vikend danu u mjesecu studenom, okuplja žene rekreativke iz cijele Hrvatske. Na Festivalu se provode ekipna zabavno rekreacijska natjecanja u jednostavnim disciplinama. Ekipu čini 10 natjecateljica. Najuspješnije ekipe proglašavaju se po disciplinama i sveukupno. Nakon svečanosti podjele nagrada organizira se zabavni večernji program druženja uz glazbu i ples.

 

n) SAVJETOVANJA I SKUPOVI STRUČNJAKA SPORTSKE REKREACIJE HRVATSKE

Savez u suradnji sa Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskom olimpijskom akademijom i Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, savezima i društvima sportske rekreacije i nekim međunarodnim asocijacijama organizira niz različitih međunarodnih i domaćih stručnih skupova različitih tematskih cjelina iz područja sportske rekreacije. Ističemo tradicionalna nacionalna stručna savjetovanja koja se održavaju svake druge godine u trajanju od dva do tri dana u različitim destinacijama.

Hrvatsko Savjetovanje o obuci neplivača

 Održava se svake druge godine tijekom mjeseca listopada ili studenog. Okuplja stručnjake koji se bave obukom plivanja, 100-200 sudionika iz cijele Hrvatske. Program sadrži izlaganja glavnih referata, koreferata i priopćenja na određenu stručnu temu Savjetovanja. Pismeni radovi tiskaju se u Zborniku radova Savjetovanja. Organizira se izlet za sudionike i zabavni program.

Savjetovanje stručnjaka sportske rekreacije Hrvatske

Kao zaseban stručni skup organizira se od 2005. godine, svake druge godine u mjesecu studenom. Okuplja 100-200 stručnjaka ili voditelja sportske rekreacije Hrvatske. Na svakom Savjetovanju su različite stručne tematske cjeline ili programi sa različitim programskim sadržajima, te radionice za određene teme.

o) SPORTSKO REKREACIJSKA NATJECANJA „IGRE ZA SVE“ NA LOKALNOJ RAZINI

Zajednička nacionalna akcija našeg Saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora odnosno Ureda za programe lokalnog športa HOO-a, koja traje tijekom cijele godine. Organizira se od 2004.godine. Akcija je osmišljena sa ciljem promidžbe, omasovljavanja i aktivnog uključivanja što većeg broja građana, svih dobnih skupina u organizirane oblike aktivnosti ili natjecanja. Zajednički naziv je „Igre za sve“ na lokalnoj razini,  koje ne iziskuje značajnija financijska sredstva. U kordinaciji akcije, evidentiranju, uključeni su županijski, gradski ili općinski savezi, športske zajednice i društva športske rekreacije, sportsko rekreacijski centri, te Domovi, klubovi ili udruge osoba starije životne dobi. Jedan od ciljeva akcije je način organizacije i praćenje aktivnosti, izrada izvješća o provedenim aktivnostima i natjecanjima kao značajan pokazatelj obima i vrste aktivnosti u različitim sredinama. Do sada smo primili izvješća sa lokalnih razina iz više od 270 sportskih i  rekreacijskih udruga iz svih županija. Nagrade i priznanja za rad i postignute rezultate u raznim kategorijama i kriterijima za nagrađivanje dodjeljuju se svake godine početkom mjeseca ožujka na Svečanosti „Dan sportske rekreacije Hrvatske“.