Čakovec – EUROPSKI GRAD SPORTA 2020. GODINE

Titula –  priznanje svim sportašima i sportskim djelatnicima

Grad Čakovec će u 2020. godini nosit titulu Europskog grada sporta koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe.  

Aplikacija za to priznanje započela je krajem 2018. godine, a administrativne poslove i dokumentaciju za prijavu pripremili su Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Čakovca. Nakon što je sredinom travnja 2019. stigla i službena potvrda kako će Čakovec 2020. biti Europski grad sporta najviše radosti osim u čakovečkim sportskim krugovima bilo je u gradskoj vlasti.

Govoreći o dobivanju tog prestižnog naziva  čakovečki  gradonačelnik Stjepan  Kovač rekao je: “Mi smo grad sporta, grad koji živi sport i ovo priznanje bit će nam prilika da predstavimo čakovečki sport i sportaše koji postižu sve bolje rezultate“.

 

Impozantna infrastruktura za mali grad

Direkotor Gradskog poduzeća EKOM koje upravlja sportskih objektima na području Miodrag Novosel poručio je kako se  s Gradom Čakovcem intenzivno radi na planovima za dugoročna ulaganja jer sportaši postižu sve bolje rezultate, a te rezultate treba pratiti s našom sportskom infrastrukturom.  Novosel je istaknuo kako je četveročlana komisija ACES Europa u ožujku tijekom svog evaluacijskog boravka u Čakovcu najviše pitanja postavljala oko infrastrukture te da su bili oduševljeni onime što ima jedan gradić od 30.000 stanovnika.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, europske i protokolarne poslove David Vugrinec koji je bio glavni koordinator posjeta Komisije ACES Europe izjavio je kako je četveročlani tim iz Bruxellesa stavio naglasak na nekoliko stvari. “Njihov posjet trajao je tri dana i bilo je teško isprezentirati sve što imamo od sporta u tako kratkom vremenu, no uspjeli smo im dočarati bit. Prvo im je zapala u oči naša briga oko školskog sporta odnosno ponude za školarce” izjavio je i dodao kako je tu riječ o Ljetnim i zimskim sportskim kampovima. “Njih Zajednica sportskih udruga Čakovca provodi već 14 godina i bili su jedinstveni takav projekt u zemlji. Sada ih kopiraju druge sredine što najbolje govori o njihovoj kvaliteti. Zamišljeni su kao kvalitetno i sportsko provođenje slobodnog vremena tijekom ljetnih i zimskih sportskih praznika uz nadzor stručnjaka bez naknade” rekao je Vugrinec.

Sport za sve „oborio“ komisiju iz Bruxellesa

Osvojili smo ih kada smo im pokazali sportsku infrastrukturu i predočili brojke o korisnicima, no oborili smo ih s nogu kada smo posjetili grupu rekreativki Sport za sve Mačkovec. “Mačkovčanke su jedne od najaktivnijih članica Međimurskog saveza sportske rekreacije Sport za sve, ali tijekom posjeta Komisije ACES-a nisu napravile ništa posebno. Samo su radile ono što rade svakog ponedjeljka i četvrtka, dva puta na tjedan – a to je druženje uz rekreaciju. No, kada su članovi komisije čuli  što rade, kada su vidjeli da je riječ o ženama svih generacija koje se redovito rekreiraju i kada su vidjeli kako izgleda njihov trening nisu mogli vjerovati. Objasnili smo im da diljem Međimurja postoje još 32 ovakve grupe i tada su priznali da tijekom tri desetljeća rada i obilazaka brojnih gradova kandidata diljem Starog kontinenta nisu vidjeli ništa slično” s ponosom je istaknuo pročelnik Vugrinec. “Mačkovec i Sport za sve je bilo posljednje što smo im pripremili za ogled i već su nam tada priznali kako ćemo sigurno dobiti titulu, no službenu obavijest morali smo pričekati par tjedna” završio je.

 

U Čakovcu cijela 2020. u znaku sporta

Čakovec je titulu europskog grada sporta dobio u kategoriji “City”, za gradove od 25.000 do 500.000 stanovnika. Do sada je u toj kategoriji u Hrvatskoj takvu titulu primio samo Sisak i to za 2019. godinu.