Održan 11.hrvatski Festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju, Opatija, 15.travnja 2023.

         Povodom Svjetskog dana zdravlja, Hrvatski savez sportske rekreacije „Sport za sve“, Klub za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije i Hrvatski olimpijski organizirali su „11. hrvatski Festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju“, koji je održan u Opatiji, 15. travnja 2023. godine.

Na manifestaciji je sudjelovalo oko 1200 sudionika iz cijele Hrvatske. Organizatori su i ove godine pripremili sjajan program koji je započeo programom rekreacije „Vježbajmo zajedno“, a opatijska Ljetna pozornica bila je još jednom mjesto okupljanja zaljubljenika u nordijsko hodanje i pješačenje. Sudionicima je na raspolaganju bio punkt Crvenog križa koji je ponudio mjerenje tlaka te punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji je zainteresirane educirao o zdravom načinu života, a postavljen je i ove godine sajam zdrave prehrane te autohtonih proizvoda.

Ceremoniju otvaranja vodio je popularni Dražen Turina Šajeta koji je oduševio sve sudionike, te su oni zajedno s njim otpjevali ali i otplesali nekoliko njegovih glazbenih uspješnica.

Svečanosti otvorenja nazočili su brojni uzvanici, a sudionike su pozdravili Davorin Antonić – predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, Mladen Pokrajčić – predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ i član Upravnog odbora Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”, Hrvoje Balen – pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta Hrvatskog olimpijskog odbora te opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je svim sudionicima poželio dobrodošlicu u Opatiju te proglasio Festival otvorenim. Nakon toga uslijedila je start disciplina pješačenje/nordijsko hodanje koje je bilo podijeljeno u četiri rute, ovisno o odabiru samog sudionika. U kategorijama predškolska dob, mlađa školska dob, starija školska dob, srednja dob, umirovljenici te osobe s invaliditetom, sudionici su se kretali rutom Volosko (3 km), rutom Ičići (lagana 8 km), rutom Carmen Sylva (teška 8km) i morskom rutom (lagana ruta dužine 4 km).